Woonzorg en revalidatie
De Dennen vzw
Nieuws

Een blik op het nieuwbouwproject

De Dennen huisvest meer dan 170 ouderen, biedt revalidatie aan 38 ouderen, heeft ongeveer 190 medewerkers in dienst en wordt ondersteund door meer dan 50 actieve vrijwilligers. Dit maakt de Dennen tot een echt DORP in het bos.

Onze visie: waar willen we naartoe?

Wat maakt een dorp een fijne plek om te wonen, te zijn, en te bezoeken? Met deze vraag gingen we in 2019 aan de slag, samen met het architectenbureau AID uit Malle. Hier vloeide een overkoepelend masterplan uit dat zich baseerde op drie belangrijke principes:
 

 1. De Dennen als een DORP in het bos: wat moet er in een dorp aanwezig zijn om het een aangename woonplaats te maken? Welke functies zijn essentieel?
 2. De Dennen als een plek van ONTMOETING: hoe kunnen we evolueren naar een open domein met trekpleisters, zodat de buurtbewoners hier graag naartoe komen?
 3. De Dennen als HEALING ENVIRONMENT (helende omgeving): hoe kunnen we de helende kracht van het groen op een kwalitatieve manier ontwikkelen?

Vanuit deze visie streven we naar een harmonieuze leefomgeving waar iedereen zich thuis voelt.

Hoe maken we dit masterplan concreet?

DORP in het bos

 • Een centraal plein als ontmoetingspunt op een kruispunt van wegen
 • Diverse activiteiten rondom het plein, zoals een gezellig café
 • Creëren van een verkeersluw domein
 • Zorgen voor een aantrekkelijke tuin- en landschapsarchitectuur

ONTMOETING in het bos

 • Bevorderen van sociale contacten
 • Ontwerpen en verbinden van groenzones tot een interactief parcours 
 • Verschillende activiteiten als trekpleisters, zoals een dwaaltuin, een serre, een plek voor een imker, …

Healing Environment

 • Herstellen van het contact met de natuur
 • Bevorderen van bewegingsvrijheid
 • Inspiratie halen uit de oorspronkelijke houten paviljoen- en terrasarchitectuur

Met deze concrete plannen willen we onze visie tot leven brengen.

Vanwege de behoefte aan een herinrichting van het groen op de site, zetten we een samenwerking op met Overlant landschapsarchitecten. De Dennen, AID architecten en Overlant landschapsarchitecten hebben op die manier de krachten gebundeld en gezamenlijk een structuurschets voor het domein ontwikkeld.

De ambitie van deze structuurschets is de realisatie van een open, helder gestructureerde, beheersbare groene boscampus vol aangepaste buitenbeleving, natuur- en erfgoedwaarden.

Projecten in diverse fases ontwikkeld

Dwaaltuin

Welkom in onze betoverende dwaaltuin, een omheinde tuin die uitnodigt tot ontspanning en ontmoeting. Je vindt er:

 • Een weelderige, groene oase waar zintuigelijke beleving voorop staat
 • Een ontmoetingsplaats waar jong en oud elkaar kunnen vinden
 • Een veilige haven waar mensen met dementie vrij kunnen ronddwalen


Dit bijzondere project kwam tot stand dankzij de steun van het regionaal landschap de Voorkempen en werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de overheid PDPO Buitenzorg én de Koning Boudewijnstichting.

Ontmoetingsruimte bij assistentiewoningen

Onze huidige cafetaria wordt gerund door onze ploeg van vrijwilligers, die dit met een glimlach doen, ondanks de ergonomische uitdagingen waarmee ze te maken hebben. Het is tijd voor een opfrissing van het gebouw, voor een nieuwe uitstraling, een frisse sfeer voor elke bezoeker!

Maar de vraag die we ons bijkomend stelden: is de huidige locatie wel ideaal voor dit frisse, nieuwe volume?

We merken dat de bewoners van de assistentiewoningen behoefte hebben aan meer gemeenschappelijke ruimte, een plek waar ze samen kunnen eten en elkaar kunnen ontmoeten. Hieruit ontstond het idee om een nieuw gebouw te realiseren, centraal gelegen op de site bij de assistentiewoningen.

Dit nieuwe volume zal twee delen omvatten: een gezellig dorpscafé en een gemeenschappelijke woonkamer voor de bewoners van de assistentiewoningen, elk met hun eigen ingang.

Dat de bewoners van het woonzorgcentrum én de patiënten van het revalidatieziekenhuis de buitenlucht en het groen zullen ervaren tijdens hun bezoek aan het café, sluit naadloos aan bij de visie van ons masterplan. We geloven sterk dat iedereen baat heeft bij het verblijven in de natuur en het genieten van de frisse buitenlucht, met het oog op hun welzijn.

Aanleg van plein, verkeerssituatie en luifel

In een volgende fase wordt een centraal groen plein aangelegd voor het nieuwe dorpscafé en wordt de verkeerssituatie herzien.

Uiteindelijk zal het dorpscafé verbonden worden met de gebouwen aan de overkant via een luifel zodat bewoners, familie en bezoekers van het woonzorgcentrum en revalidatieziekenhuis droog naar het café kunnen gaan. Hieronder delen we alvast een ontwerp van onze plannen.